• Δημιουργία Λογαριασμού

    Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

     

    Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

     

    Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

     

Ακολουθήστε μας

FeedFaceBookTwitter
You are here: Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Π.Ι. Φοιτητες Πώς αναζητώ φορέα υποδοχής;

Πώς αναζητώ φορείς υποδοχής;

E-mail Εκτύπωση PDF

Μετά την ενημέρωσή σας ότι η αίτησή σας έγινε δεκτή θα πρέπει να προχωρήσετε στην αναζήτηση και εύρευση του φορέα υποδοχής στον οποίο θα προτείνετε να πραγματοποιήσετε την πρακτική σας άσκηση. Ο φορέας υποδοχής μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα και πρέπει να έχει συνάφεια με το επιστημονικό αντικείμενο της σχολής σας. Ο φορέας υποδοχής που θα προτείνετε, είναι δική σας ευθύνη και επιλογή. Την τελική ευθύνη όμως για την έγκρισή του φορέα υποδοχής την έχει το τμήμα σας.

------------------------------------------------------------------------------------

Το ότι θα κάνετε πρακτική άσκηση δεν είναι από μόνο του σημαντικό. Αυτό που θα κάνει την πρακτική σας άσκηση σημαντική είναι ο φορέας υποδοχής!

Πώς θα βρω και θα επιλέξω φορέα υποδοχής πρακτικής άσκησης;

Για να βρείτε και να επιλέξετε φορέα προτείνουμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Εντοπισμός επαγγελματικού πεδίου

Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για την επιλογή του φορέα υποδοχής είναι ο εντοπισμός του επαγγελματικού πεδίου που σας ενδιαφέρει. Συνυπολογίστε δηλαδή ζητήματα και πτυχές όπως:

  • Ποιους μακροπρόθεσμους στόχους θέτετε
  • Τι στόχους έχετε για αμέσως μετά το πτυχίο (πχ εάν θα κάνετε μεταπτυχιακό ή θα αναζητήσετε δουλειά)
  • Ποια είναι η επαγγελματική σταδιοδρομία που θέλετε να επιδιώξετε
  • Ποιο πεδίο σας ενδιαφέρει
  • Σε τι είστε καλή/καλός

Το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει συμβουλευτική, βοήθεια, υλικό και μηχανισμούς αναζήτησης πληροφοριών που μπορούν να σας προετοιμάσουν καλύτερα.

2. Αναζήτηση πιθανών φορέων - διερεύνηση του πεδίου

Αναζητήστε πληροφορίες, ιδέες και συμβουλές από:

  • Τους Καθηγητές του τμήματός σας λαμβάνοντας υπόψη πάντα το γνωστικό αντικείμενο που σας  ενδιαφέρει
  • Το σύστημα υποστήριξης της πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ "ΑΤΛΑΣ" http://atlas.grnet.gr/. Για να εισέλθετε στο σύστημα ΑΤΛΑΣ χρησιμοποιείστε τους κωδικούς με τους οποίους έχετε πρόσβαση στο online φοιτητολόγιο (ecourse). Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης επικοινωνεί πριν από κάθε περίοδο αιτήσεων για πρακτική άσκηση με τους συνεργαζόμενους φορείς, ώστε όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται να προσφέρουν θέσεις στο σύστημα ΑΤΛΑΣ
  • Τις λίστες συνεργαζόμενων φορέων ανά τμήμα που διαθέτει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και που ανανεώνονται  πριν από κάθε περίοδο αιτήσεων (δείτε τις λίστες εδώ)
  • Δικούς σας ανθρώπους που μπορεί να δουλεύουν στον χώρο
  • Το internet

Κατά την αναζήτηση φορέων λάβετε υπόψη σας και άλλες συγκυρίες όπως:

  • Σε ποιο μέρος της Ελλάδας μπορείτε να κάνετε πρακτική άσκηση
  • Ποια θα ήταν η καλύτερη περίοδος να κάνετε πρακτική άσκηση (δείτε εδώ ποιες περίοδοι είναι διαθέσιμες για κάθε τμήμα)
  • Αν οι φορείς που σας ενδιαφέρουν είναι διαθέσιμοι την περίοδο που ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε την πρακτική σας (πχ καλοκαίρι)

3. Επικοινωνία με τους φορείς

Επικοινωνήστε με τον φορέα που σας ενδιαφέρει τηλεφωνικά, με email ή ακόμη καλύτερα επισκεφτείτε τον από κοντά. Αν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν καλή γνώση των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης που υλοποιούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στις μεγάλες επιχειρήσεις τις περισσότερες φορές υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη στα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού που ασχολούνται με την πρακτική άσκηση τα οποία χειρίζονται και το σύστημα ΑΤΛΑΣ.

Κατά την επικοινωνία με τον φορέα ενημερώστε τον για τα εξής:

  • Την ειδικότητά σας και σε ποιο τμήμα της εταιρείας σας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσετε την πρακτική σας άσκηση
  • Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης (π.χ ότι θα πληρώνεστε και ασφαλίζεστε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ότι ο φορέας ΔΕΝ θα έχει καμία ασφαλιστική ή οικονομική υποχρέωση)
  • Το ωράριο και τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης (πλήρες ωράριο. δίμηνη πρακτική άσκηση) όπως θα αναγράφεται και στο Συμφωνητικό Συνεργασίας (δείτε το εδώ)
  • Χρειάζεστε στη φάση αυτή μια άτυπη συμφωνία μαζί τους ότι επιθυμούν να σας δεχτούν για πρακτική άσκηση. Αφού δηλώσετε τον φορέα σε εμάς, θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζι τους επίσημα.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε αναλυτικά για το αντικείμενο στο οποίο θα απασχοληθείτε αν πραγματοποιήσετε την πρακτική σας άσκηση εκεί. Kαταγράψτε τα στοιχεία επικοινωνίας με το αρμόδιο στέλεχος (ονοματεπώνυμο, αρμοδιότητες, τηλέφωνο, email). Aν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση ζητήστε τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού ή του στελέχους που χειρίζεται ζητήματα πρακτικής άσκησης και όχι για παράδειγμα του υπευθύνου του εργαστηρίου.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι πολλοί από τους φορείς υποδοχής και ειδικά οι μεγάλες εταιρείες ζητούν από τους φοιτητές πριν την έναρξη μιας μελλοντικής συνεργασίας να μελετήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα ή να περάσουν από συνέντευξη μέσω skype. Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης πριν από κάθε περίοδο αιτήσεων διοργανώνει σεμινάρια σύνταξης βιογραφικού σημειώματος, συνοδευτικής επιστολής και παρουσίας σε συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Το βιογραφικό σας σημείωμα βέβαια μπορεί να σταλεί στον φορέα κατά την πρώτη επικοινωνία ανεξάρτητα αν σας το ζητήσει ή όχι, αφού αποτελεί δείγμα επαγγελματισμού και δημιουργείτε θετική εντύπωση. Περισσότερες πληροφορίες για τη σύνταξη βιoγραφικού σημειώματος βρείτε εδώ, για τη σύνταξη συνοδευτικής επιστολής εδώ και για την παρουσία σε συνέντευξη εδώ.

4. Επιλογή του φορέα που θα προτείνετε

Για να επιλέξετε τελικά τον φορέα που θα προτείνετε:

  • Δημιουργείστε  μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε φορέα
  • Συνυπολογίστε πρακτικά ζητήματα (π.χ. ωράριο, μετακινήσεις, κ.α.)
  • Σκεφτείτε  αν τελικά η πρακτική άσκηση εκεί θα λειτουργήσει προς όφελός σας
  • Αποφασίστε!

5. Δήλωση του Φορέα Υποδοχής στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης

Πριν δηλώσετε τον  Φορέα Υποδοχής με τον οποίο τελικά συμφωνήσατε άτυπα, θα πρέπει να τους ζητήσετε να σας δώσουν τον κωδικό της θέσης πρακτικής άσκησης που προορίζεται για εσάς, από το Σύστημα ΑΤΛΑΣ. Οι περισσότεροι φορείς είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΑΤΛΑΣ και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι, πρέπει να τους ζητήσετε να εγγραφούν και στη συνέχεια να προσφέρουν τη θέση και να σας δώσουν τον κωδικό. Το link για το σύστημα ΑΤΛΑΣ είναι αυτό: http://atlas.grnet.gr/.

Δηλώστε τον Φορέα Υποδοχής με τη διαδικασία που θα σας ανακοινώσει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

Έχετε υπόψη σας ότι, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης θα λάβει έγκριση για τον φορέα που θα δηλώσετε από το Τμήμα σας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει την επικοινωνία μαζί του.

Καλή επιτυχία!