Μενού Κλείσιμο

Οδηγός Εύρεσης Φορέα Υποδοχής

Μετά την ενημέρωσή σας ότι η αίτησή σας έγινε δεκτή θα πρέπει να προχωρήσετε στην αναζήτηση και εύρεση του φορέα υποδοχής στον οποίο θα προτείνετε να πραγματοποιήσετε την πρακτική σας άσκηση. Ο φορέας υποδοχής μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα και πρέπει να έχει συνάφεια με το επιστημονικό αντικείμενο της σχολής σας. Ο φορέας υποδοχής που θα προτείνετε, είναι δική σας ευθύνη και επιλογή. Την τελική ευθύνη όμως για την έγκρισή του φορέα υποδοχής την έχει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τμήματός σας.

————————————————————————————

Το ότι θα κάνετε πρακτική άσκηση δεν είναι από μόνο του σημαντικό. Αυτό που θα κάνει την πρακτική σας άσκηση σημαντική είναι ο φορέας υποδοχής!

Πώς θα βρω και θα επιλέξω φορέα υποδοχής πρακτικής άσκησης;

Για να βρείτε και να επιλέξετε φορέα προτείνουμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Εντοπισμός επαγγελματικού πεδίου

Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για την επιλογή του φορέα υποδοχής είναι ο εντοπισμός του επαγγελματικού πεδίου που σας ενδιαφέρει. Συνυπολογίστε δηλαδή ζητήματα και πτυχές όπως:

  • Ποιους μακροπρόθεσμους στόχους θέτετε
  • Τι στόχους έχετε για αμέσως μετά το πτυχίο (πχ εάν θα κάνετε μεταπτυχιακό ή θα αναζητήσετε δουλειά)
  • Ποια είναι η επαγγελματική σταδιοδρομία που θέλετε να επιδιώξετε
  • Ποιο πεδίο σας ενδιαφέρει
  • Σε τι είστε καλή/καλός

2. Αναζήτηση πιθανών φορέων – διερεύνηση του πεδίου

Αναζητήστε πληροφορίες, ιδέες και συμβουλές από:

  • Τους Καθηγητές του τμήματός σας λαμβάνοντας υπόψη πάντα το γνωστικό αντικείμενο που σας  ενδιαφέρει
  • Το σύστημα υποστήριξης της πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ “ΑΤΛΑΣ” http://atlas.grnet.gr/Για να εισέλθετε στο σύστημα ΑΤΛΑΣ χρησιμοποιείστε τους κωδικούς με τους οποίους έχετε πρόσβαση στο online φοιτητολόγιο (ecourse).
  • Τις λίστες συνεργαζόμενων φορέων ανά τμήμα που διαθέτει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και που ανανεώνονται  συχνά (δείτε τις λίστες εδώ)
  • Δικούς σας ανθρώπους που μπορεί να δουλεύουν στον χώρο
  • Το Internet

Κατά την αναζήτηση φορέων λάβετε υπόψη σας και άλλες συγκυρίες όπως:

  • Σε ποιο μέρος της Ελλάδας μπορείτε να κάνετε πρακτική άσκηση
  • Ποια θα ήταν η καλύτερη περίοδος να κάνετε πρακτική άσκηση (δείτε εδώ ποιες περίοδοι είναι διαθέσιμες για κάθε τμήμα)
  • Αν οι φορείς που σας ενδιαφέρουν είναι διαθέσιμοι την περίοδο που ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε την πρακτική σας (πχ καλοκαίρι)

3. Επικοινωνία με τους φορείς

Επικοινωνήστε με τον φορέα που σας ενδιαφέρει τηλεφωνικά, με email ή ακόμη καλύτερα επισκεφτείτε τον από κοντά. Αν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν καλή γνώση των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης που υλοποιούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στις μεγάλες επιχειρήσεις τις περισσότερες φορές υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη στα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού που ασχολούνται με την πρακτική άσκηση τα οποία χειρίζονται και το σύστημα ΑΤΛΑΣ.

Κατά την επικοινωνία με τον φορέα ενημερώστε τον για τα εξής:

  • Την ειδικότητά σας και σε ποιο τμήμα της εταιρείας σας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσετε την πρακτική σας άσκηση
  • Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης (π.χ ότι θα πληρώνεστε και ασφαλίζεστε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ότι ο φορέας ΔΕΝ θα έχει καμία ασφαλιστική ή οικονομική υποχρέωση)
  • Το ωράριο και τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης (πλήρες ωράριο. δίμηνη πρακτική άσκηση) όπως θα αναγράφεται και στο Συμφωνητικό Συνεργασίας (δείτε το εδώ)
  • Χρειάζεστε στη φάση αυτή μια άτυπη συμφωνία μαζί τους ότι επιθυμούν να σας δεχτούν για πρακτική άσκηση. Αφού δηλώσετε τον φορέα σε εμάς, θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί τους επίσημα.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε αναλυτικά για το αντικείμενο στο οποίο θα απασχοληθείτε αν πραγματοποιήσετε την πρακτική σας άσκηση εκεί. Καταγράψτε τα στοιχεία επικοινωνίας με το αρμόδιο στέλεχος (ονοματεπώνυμο, αρμοδιότητες, τηλέφωνο, email). Aν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση ζητήστε τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού ή του στελέχους που χειρίζεται ζητήματα πρακτικής άσκησης και όχι για παράδειγμα του υπευθύνου του εργαστηρίου.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι πολλοί από τους φορείς υποδοχής και ειδικά οι μεγάλες εταιρείες ζητούν από τους φοιτητές πριν την έναρξη μιας μελλοντικής συνεργασίας να μελετήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα ή να περάσουν από συνέντευξη μέσω Skype. Το βιογραφικό σας σημείωμα βέβαια μπορεί να σταλεί στον φορέα κατά την πρώτη επικοινωνία ανεξάρτητα αν σας το ζητήσει ή όχι, αφού αποτελεί δείγμα επαγγελματισμού και δημιουργείτε θετική εντύπωση.

4. Επιλογή του φορέα που θα προτείνετε

Για να επιλέξετε τελικά τον φορέα που θα προτείνετε:

  • Δημιουργείστε  μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε φορέα
  • Συνυπολογίστε πρακτικά ζητήματα (π.χ. ωράριο, μετακινήσεις, κ.α.)
  • Σκεφτείτε  αν τελικά η πρακτική άσκηση εκεί θα λειτουργήσει προς όφελός σας
  • Αποφασίστε!

5. Δήλωση του Φορέα Υποδοχής στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης

Πριν δηλώσετε τον  Φορέα Υποδοχής με τον οποίο τελικά συμφωνήσατε άτυπα, θα πρέπει να τους ζητήσετε να σας δώσουν τον κωδικό της θέσης πρακτικής άσκησης που προορίζεται για εσάς, από το Σύστημα ΑΤΛΑΣ. Οι περισσότεροι φορείς είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΑΤΛΑΣ και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι, πρέπει να τους ζητήσετε να εγγραφούν και στη συνέχεια να προσφέρουν τη θέση και να σας δώσουν τον κωδικό. Το link για το σύστημα ΑΤΛΑΣ είναι αυτό: http://atlas.grnet.gr/.

Δηλώστε τον Φορέα Υποδοχής στο Σύστημα Practis σύμφωνα με τις οδηγίες του Εγχειριδίου Χρήσης (https://praktiki.gpa.uoi.gr/).

Έχετε υπόψη σας ότι, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης θα λάβει έγκριση για τον φορέα που θα δηλώσετε από το Τμήμα σας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει την επικοινωνία μαζί του.

Καλή επιτυχία!